|
kucharz małej gastronomii
Przygotowuje potrawy i napoje w punktach małej gastronomii stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia, ocenia i dobiera surowce i półprodukty, dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne, sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną; wydaje przygotowane potrawy dbając o ich estetyczne wykończenie.
Zadania zawodowe:
-
obliczanie wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw
-
dokonywanie jakościowej i organoleptycznej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw
-
dokonywanie oceny produktów i napojów pod względem towaroznawczym i ich przydatności kulinarnej;
-
właściwe dobieranie surowców do produkcji potraw i napojów i oszczędne gospodarowanie nimi;
-
przygotowywanie podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o normy i receptury gastronomiczne zgodnie z odpowiednimi technikami ich sporządzania oraz w zależności od sposobu ich podawania
-
sporządzanie kalkulacji potraw i napojów
-
dokonywanie obróbki wstępnej i cieplnej surowców odpowiednimi narzędziami, maszynami i urządzeniami
-
wykończanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wykonanych potraw i napojów
-
konserwowanie maszyn i urządzeń
-
stosowanie zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywanie czystości i porządku na stanowisku pracy, przestrzeganie przepisów sanitarnych, bhp, ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego
|
Nauka kierunku w wybranym województwie: kucharz małej gastronomi DOLNOŚLĄSKIE kucharz małej gastronomi KUJAWSKO-POMORSKIE kucharz małej gastronomi LUBELSKIE kucharz małej gastronomi LUBUSKIE kucharz małej gastronomi ŁÓDZKIE kucharz małej gastronomi MAŁOPOLSKIE kucharz małej gastronomi MAZOWIECKIE kucharz małej gastronomi OPOLSKIE kucharz małej gastronomi PODKARPACKIE kucharz małej gastronomi PODLASKIE kucharz małej gastronomi POMORSKIE kucharz małej gastronomi ŚLĄSKIE kucharz małej gastronomi ŚWIĘTOKRZYSKIE kucharz małej gastronomi WARMIŃSKO-MAZURSKIE kucharz małej gastronomi WIELKOPOLSKIE kucharz małej gastronomi ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|